10 év a cicák iránti szeretetből a kóbormacskák ivartalanítása által

Küldetésünk megalakulásunk óta változatlan, azaz a kóbormacska kolóniák létszámának kordában tartása, a további szaporulatok megelőzése és a meglévő egyedek egészségi állapotának javítása.

Létezik módszer számuk növekedésének megakadályozására, majd csökkentésére. Éljünk ezzel a módszerrel! Ivartalanítsuk a macskákat, a sajátunkat, valamint a környezetünkben élő gazdátlan egyedeket is!

A működő, humánus megoldás az úgynevezett „TNR” módszer. A betűszó a Trap (csapdázás) Neuter (ivartalanítás) Replace (Visszahelyezés) fogalmakat jelöli. A módszer lényege: a félvadon élő, kóbor állatokat kíméletesen, csapdával elfogják, ivartalanítják, majd visszahelyezik az eredeti élőhelyükre. A módszer tudományos alapja: ha egy adott területen élő macskákat összefogdossák és máshová telepítik őket, az adott hely a „vákuumhatásnak köszönhetően” nagyon rövid idő alatt újra benépesül. Ha azonban a macskákat ivartalanítjuk és visszahelyezzük őket a területre, új egyed nem tud hozzácsapódni a meglévőkhöz, mert az ott élők területvédő magatartásukkal ezt megakadályozzák. Ugyanakkor a csoport már nem szaporodik, így létszámuk nem nő. A visszahelyezést indokolja, hogy olyan sok egyed él az utcákon, hogy számukra nincs elegendő felelős gazda, sem hely ideiglenes befogadóknál, menhelyeken.

A túlszaporodott macskaállomány ökológiai problémákat is felvett. Házi kedvencünk vérengző ragadozó, aki nem kíméli az énekes madarak fiókáit és a védett kétéltűek állományát sem. Ezt figyelembe véve is fontos, hogy Magyarország túlszaporodott macskapopulációját visszaszorítsuk.

Rendkívül sok téves elképzelés, mendemonda kering az ivartalanításról a köztudatban. Általános tévhit, hogy az ivartalanítás elhízáshoz vezet. Sokan a természet rendjébe való beavatkozásként tekintenek rá. Vagy egyszerűen csak cuki kiscicákat szeretnének. Nőstény cicák esetében még mindig él az a téves nézet, hogy legalább egyszer fialniuk kell. Ezzel szemben azonban bizonyított, hogy az ivartalanított állatok egészségesebbek, tovább élnek. A hormontermelés változása pozitívan hat a viselkedésükre: csökkenti a kóborlási-, szökési kedvet, csak kisebb területet barangolnak be és szelídebbek lesznek. Miután nem termelnek többé nemi hormonokat, így a többi macska számára kevésbé érdekesek. Nem bocsátkoznak verekedésbe, nem térnek haza a portyázásából csúnya sebekkel, amelyek elfertőződhetnek, és e sebek hiányában számos betegség is megelőzhető.

Az ivartalanítás napjainkban rutin műtétnek számít, az állatorvosok nagy tapasztalattal és gyakorlattal végzik.

Közreműkődésünkkel eddig több mint ezer macska ivartalanítása, és ezzel egyidejűleg sokuk egyéb orvosi ellátása oldódott meg.

Egyesületünk a céljainkkal egyetértő, a kóbor cicák szenvedéseit enyhíteni akaró, és ennek érdekében cselekedni is kész, jó szándékú emberek támogatásával képes ellátni a feladatait. A felajánlásokat folyamatosan várjuk, és köszönettel fogadjuk. A kapott összegeket minden esetben a cicák ivartalanítására, orvosi ellátására és életkörülményeik javítására fordítjuk.

A cél a mentésre szoruló állatok számának csökkentése, amely hosszú távon egy a mainál sokkal jobb minőségű mentést tesz lehetővé. Ennek egyetlen módja az ivartalanítás és ennek népszerűsítése, valamint beépítése a köztudatba.


Az ivartalanítás egészségügyi és állatvédelmi szempontból is fontos, a felelős állattartás alapja! Mi erre koncentrálunk! Erre fordítjuk a támogatóink adományait.Kérjük, támogassa Ön is tevékenységünket!

Adószám: 18504743-1-09
Bankszámlaszám: 12052705-01397637-00100001
Paypal: info@debrecenicicavilag.hu