A Debreceni Cicavilág Egyesület kifejezetten és kizárólag a debreceni és Hajdú-Bihar megyei kóbor macskaállományok ivartalanítására jött létre!

Küldetésünk megalakulásunk óta változatlan…

Az utcán élő macskák létszámának csökkentése. Létezik módszer számuk növekedésének megakadályozására, majd csökkentésére. Éljünk ezzel a módszerrel! Ivartalanítsuk a macskákat, a sajátunkat, a környezetünkben élőket!

A működő, humánus megoldás az úgynevezett „TNR” módszer. A betűszó a Trap (csapdázás) Neuter (ivartalanítás) Replace (Visszahelyezés) fogalmakat jelöli. A módszer lényege: a félvadon élő, kóbor állatokat kíméletesen, csapdával elfogják, ivartalanítják, majd visszahelyezik az eredeti élőhelyükre. A módszer tudományos alapja: ha egy adott területen élő macskákat összefogdossák és máshová telepítik őket, az adott hely a „vákuumhatásnak köszönhetően” nagyon rövid idő alatt újra benépesül. Ha azonban a macskákat ivartalanítjuk és visszahelyezzük őket a területre, új egyed nem tud hozzácsapódni a meglévőkhöz, mert az ott élők területvédő magatartásukkal ezt megakadályozzák. Ugyanakkor a csoport már nem szaporodik, így létszámuk nem nő.