image1 image2 image3

Tevékenységünk

Szeretettel üdvözöljük a Debreceni Cicavilág Egyesület, az EgyDeCi oldalán!

 


A Debreceni Cicavilág Egyesület (EgyDeCi – a cicák iránti szeretetből és odafigyelésből) 2013. március 1-én tartotta alakuló ülését. Két hónappal később, 2013. június 4–én megtörtént a bírósági bejegyzés.

A Debreceni Cicavilág Egyesület kifejezetten és kizárólag a debreceni és Hajdú-Bihar megyei kóbor macskaállományok ivartalanítására jött létre!

Úgy érezzük, rengeteg munka van még Magyarországon az állatvédelem fejlesztése terén. Számos szervezet foglalkozik állatok mentésével, örökbe adásával, így mi ezekben a feladatokban, mint Egyesület nem vállalnánk szerepet. Ellenben macskák ivartalanítására eddig a környéken nem vállalkozott szervezetként senki, magánszemélyek erejükön felül és anyagi határaikat feszegetve próbálkoztak visszaszorítani a túlszaporulatot. 

Az országszerte 3 millióra becsült kóbormacska számot következetes ivartalanítással lehet fokozatosan csökkenteni. A jelenlegi ivartalanítási arány mellett ez több tíz évet is igénybe vehet. Munkánk során a nyugaton és az USA-ban elismert és gyakran alkalmazott TNR (Trap – Neuter – Return, azaz Befogás – Ivartalanítás - Visszahelyezés) módszert alkalmazzuk. Az egyesület tagjai, önkéntesei vagy a cicákról gondoskodók befogják a cicákat és a szerződött állatorvosi rendelőink munkatársai az állatokat általános orvosi vizsgálat, szükség esetén orvosi ellátást követően ivartalanítják, majd az immár ivartalan állatokat az eredeti élőhelyükre helyezik vissza. A visszahelyezést indokolja, hogy olyan sok egyed él az utcákon, hogy számukra nincs elegendő felelős gazda, sem hely ideiglenes befogadóknál, menhelyeken. Továbbá a kiürült területeken a vákuum hatás miatt rövidesen újabb egyedek jelennek meg.

Az elmúlt 7 évben közel nyolcszáz macskát ivartalanítottunk. A hatalmas szám ellenére alig csökkent az ivartalanításra váró egyedek száma, melynek oka a macskák rendkívüli szaporasága és az emberi felelőtlenség. 

Vegyük fel együtt a harcot és csökkentsük az utcán élő állatok létszámát. Egy cica ivartalanításával, ments meg százat!

 
2022  Debreceni Cicavilág Egyesület   globbers joomla templates